Dotazníky i vzorky byly ihned po vyplnění (odběru) anonymizovány. Získaná data byla statisticky zpracována a následně klinicky interpretována.
Suplementací použitou ve studii bylo vypití 1,5 l (jedna PET láhev) minerální vody Magnesia denně po dobu třech týdnů (tj. 270 mg Mg2+/den, 5,67 g Mg2+ za dobu suplementace).
Vzorky moče pro stanovení magnesurie byly okyseleny kyselinou chlorovodíkovou (6 mol/l HCl). Stanovení kreatininu bylo provedeno z odebrané moče bez preanalytické úpravy.
Vzorky krve byly centrifugovány (2 000 g, 4°C, 10 minut). Krevní plazma byla odpipetována a před analýzou zamrazena (-25°C). Sedimentované erytrocyty v odběrové zkumavce byly promyty fyziologickým roztokem. Promytí erytrocytů se provádí nahrazením původního sloupce krevní plazmy fyziologickým roztokem a jemným několikanásobným otočením zkumavky jsou erytrocyty promíchány s fyziologickým roztokem. Poté následuje centrifugace (2 000 g, 4°C, 10 minut) a stažení horním vrstvy. Postup se opakuje třikrát. Promyté erytrocyty jsou lyzovány destilovanou vodou (0,5 ml erytrocytů a 3 ml destilované vody) a intenzivním mícháním se vytvoří hemolyzát. Hemolyzáty erytrocytů byly před analýzou zamrazeny (- 25°C).
Ve studii byl pro zhodnocení deficitu Mg použit dotazník adaptovaný a přeložený z anglického originálu.
Bylo vyšetřeno celkem 100 pacientů. Charakteristika souboru pacientů z hlediska věku a BMI (body mass index) je uvedena v tabulce č. 2.
průměr | SD | Max | Min | Median | 25% | 75% | Šikmost | Špičatost | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
věk (roky) | 43 | 20,707 | 84 | 17 | 39,5 | 25,5 | 58 | 0,47 | -0,889 |
BMI (kg/m2) | 24,637 | 5,726 | 38,534 | 0 | 23,389 | 21,469 | 27,472 | -0,085 | 2,906 |
V souboru bylo 30 mužů a 70 žen.
Tab. č. 2
Tato skupina pacientů byla náhodně rozdělena do třech skupin.
První skupina byla tvořena 50 pacienty, kteří vyplnili dotazník a byla jim jednorázově vyšetřena pouze moč na magnesium a kreatinin.
Druhou skupinu tvořili pacienti, kteří byli suplementováni minerální vodou Magnesia a byly jim kromě moče (opakovaně po třech týdnech) vyšetřeny před zahájením suplementace a po 3 týdenní suplementaci i hladiny magnesia v krevní plazmě a erytrocytech. Tato skupina je označena zkratkou PITNÝ.
Kontrolní skupina bez suplementace, pouze s opakovanými odběry krve a moče, je označena NO.
Průměrně dosažené skóre deficitu Mg vyhodnocené dotazníkem u všech, tj. 100 pacientů, bylo 24,46 bodů (± směrodatná odchylka 15,16 bodů). Dosažené počty pro jednotlivá skóre deficitu jsou uvedeny v tabulce č. 3. tabulka je rozdělena podle kriterií 30-50 bodů a nad 50 bodů (viz. odstavec dosažená skóre a kritéria hodnocení). Histogram frekvence výskytu dosaženého celkového skóre je na obr. 1 a histogram četnosti kladných odpovědí na otázky v dotazníku na obr. č. 2.
Dosažené skóre | Počet pacientů |
---|---|
2 | 1 |
4 | 1 |
5 | 1 |
6 | 1 |
7 | 1 |
8 | 2 |
9 | 2 |
10 | 3 |
11 | 2 |
12 | 2 |
13 | 4 |
14 | 1 |
15 | 4 |
16 | 4 |
17 | 8 |
18 | 5 |
19 | 3 |
20 | 3 |
21 | 3 |
22 | 2 |
23 | 2 |
24 | 3 |
25 | 4 |
26 | 1 |
27 | 1 |
28 | 5 |
29 | 2 |
Celkem | 71 % |
Dosažené skóre | Počet pacientů |
---|---|
31 | 5 |
32 | 3 |
34 | 1 |
35 | 3 |
36 | 3 |
37 | 1 |
38 | 2 |
39 | 1 |
40 | 1 |
44 | 3 |
45 | 1 |
50 | 1 |
Celkem | 25 % |
Dosažené skóre | Počet pacientů |
---|---|
55 | 1 |
61 | 1 |
66 | 1 |
112 | 1 |
Celkem | 4 % |
Tab. č. 3
Výsledky dotazníku – počet jednotlivých dosažených skóre dle kritérií hodnocení dotazníku, červeně jsou označeny nejčetnější dosahovaná skóre
Dotazníková data byla porovnána softwarem Sigmastat (Systat, USA). Získaná dotazníková data byla korelována s věkem všech zúčastněných pacientů ve studii. Výsledky korelace jsou na obr. č. 3.
Obr. č. 3
Lineární regrese – porovnání dosaženého skóre deficitu Mg versus věk pacientů, P = 0,003
U všech 100 pacientů byly stanoveny hodnoty magnesurie (U_Mg) v náhodném vzorku moče. Tyto hodnoty byly následně přepočítány na kreatinin (crea), což je běžně užívaný přepočet - vztažení na odpovídající množství svalové hmoty vzhledem k odlišným diurézám (U_Mg/crea).
Deskriptivní statistika je uvedena v tab. č. 4.
průměr | SD | Max | Min | Median | 25% | 75% | Šikmost | Špičatost | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
U_Mg | 2,358 | 1,814 | 8,809 | 0,24 | 1,869 | 0,982 | 3,591 | 1,19 | 1,324 |
U_Mg/crea | 0,149 | 0,198 | 1,239 | 0,0073 | 0,0813 | 0,0393 | 0,168 | 3,289 | 13,315 |
Tab. č. 4
Deskriptivní statistika magnesurie všech pacientů ve studii
(U_Mg – magnesurie, U_Mg/crea – magnesurie vztažená na hodnoty kreatininu)
Tyto hodnoty byly dále korelovány s výsledky dosaženými v dotazníku. Pozitivní korelace skóre deficitu Mg s hodnotami v moči je uvedena na obr. č. 5 a 6.
Obr. č. 5
Lineární regrese – porovnání dosaženého skóre deficitu Mg versus log magnesurie (U_Mg/crea); P < 0,001
Magnesemie byla stanovena u skupin pacientů se suplementací Magnesie (skupina PITNÝ) a kontrolní bez suplementace Magnesií (skupina NO). Vzorky krve byly odebrány na začátku studie a po třech týdnech. Získaná data byla statisticky porovnána t- test (Sigmastat, Systat, USA). Výsledky jsou na obr. č. 9.
Obr. č. 9
Krabicový graf – porovnání skupin (P_ Mg - hodnoty magnesia v krevní plazmě, 1 – odběr před, 2 – odběr po třech týdnech, pitny – skupiny se suplementací, no – skupina bez suplementace)
Dle tabulky č. 3 a obr. č. 1 vyplývá, že 25 % dotazovaných pacientů dle dotazníkového šetření je pravděpodobně ohroženo deficitem hořčíků a další 4 % mají velmi vysokou pravděpodobnost deficitu hořčíku.
Jak vyplynulo z dotazníkového šetření, frekvenčně nejpočetněji byly zastoupeny otázky týkající se konzumace ořechů, sladkého jídla, bílého pečiva a množství ovoce. V pořadí třetím nejvíce byla zastoupena kladná odpověď na často prochladlé ruce a nohy a čtvrtá pak na výskyt křečí (45 % dotazovaných pacientů).
Jak je uvedeno na obr. č. 3 dotazníková data statisticky významně pozitivně korelují s věkem. Lze tedy konstatovat, že s vyšším věkem je vyšší pravděpodobnost deficitu Mg.
V moči nebyly nalezeny signifikantní změny mezi jednotlivými skupinami, tj. bez suplementace a se suplementací.
Plazmatické zvýšení magnesia, které je prezentováno na obr. č. 9, kdy byly prokázány signifikantní změny mezi oběma skupinami, svědčí o biologické dostupnosti Mg v testovaném nápoji. Kvantitativní stanovení míry této dostupnosti by však vyžadovalo specificky koncipovanou samostatnou studii.
Referenční hodnoty Ery_Mg jsou 5,1 mol/g Hb. Osm testovaných subjektů z padesáti vyšetřovaných, tj. 16 %, mělo hodnoty pod 5,1 mol/g Hb. Problematika inkorporace magnesia do intracelulárního prostoru se dle získaných výsledků jeví jako komplexní problém a pro verifikaci dat lze následně uvažovat např. s delší dobou aplikace testovaného nápoje či změnou skupiny a vyšším počtem pacientů, např. nemocných trpících diabetes mellitus, či pacienty s aplikovanými diuretiky.
Závěrem lze konstatovat, že výsledky této studie svědčí pro pozitivní vliv suplementace hořčíku ve formě minerální vody Magnesia.